Dermicus Wound webbapp

Start » Områden » Sår

Sår

Snabbare diagnostik och korrekt behandling av svårläkta sår minskar patienters lidande, förkortar läkningstider och leder till minskade sjukvårdskostnader.

sår omläggning

Svårläkta sår en utmaning

Totalt uppskattas cirka 40 000 personer i Sverige lida av ett svårläkt sår, det vill säga ett sår som inte läkt eller förväntas läka inom fyra till sex veckor.

Vård av patienter med sår sker idag inom regional, kommunal och privat vård. Svårläkta sår innefattar bensår, fotsår hos personer med eller utan diabetes samt trycksår. Svårläkta sår hos äldre är ett stort problem, förutom för patienten, medför svårläkta sår betydande resursbehov och kostnader för behandling för hälso- och sjukvården.

SBU uppskattade den totala årliga kostnaden 2013 för svårläkta bensår i Sverige till 2,5 miljard kronor. Kostnaderna väntas fortsätta stiga på grund av en allt mer åldrande befolkning och diabetes. Ungefär 38 procent i åldersgruppen 80 år eller äldre hade särskilt boende (SÄBO) eller hemtjänst enligt SBUs rapport 2014.

”Sårrelaterade kostnader inom den industrialiserade världen uppskattas till 2–4 procent av all hälso- och sjukvårdsbudget. ”

RiksSårs Årsrapport 2021.

Socialstyrelsen arrangerade ett frukostseminarium den 23 mars 2022 med titeln; ”Efter två år av pandemi – hur ska den medicinska kompetensen stärkas i vård och omsorg för äldre?” På webbinariet som kan ses i efterhand diskuterades bland annat hur fler medarbetare kan fås in i vården och hur vi ökar kompetens och kontinuitet i vård och omsorg om äldre.

”En miljard kronor skulle kunna sparas årligen i Sverige visar ett arbete med så kallade sammanhållna vårdförlopp kring svårläkta sår, enligt Sverige kommuner och Regioner, SKR.”

Vetenskapsradion Nyheter, Sveriges Radio, nyhet den 8 april 2022 , ”Stora vinster att vänta när svårläkta sår tas omhand bättre”

Diagnostik och behandling svårläkta sår

Ansvaret för diagnostik och utredning av patienter med svårläkta sår ligger vanligtvis hos läkare inom äldreboende, särskilt boende (SÄBO) eller primärvård. I praktiken och historiskt har ansvaret för behandlingen legat hos distriktssköterskor inom primärvården. En avhandling 2017 vid Karolinska Institutet av Anne Friman visar att sårläkning blir bättre om läkare och sköterskor jobbar ihop, men att brist på riktlinjer och tid förhindrar det.

Sår som uppkommer i patientens vardag bedöms ofta först av sjuksköterskor och/eller undersköterskor i kommunal hemsjukvård, hälso- och sjukvård eller i primärvården. Idag finns på många håll sårteam med distriktsläkare som en del i arbetslaget tillsammans med distrikts- och undersköterska.

Problemet med svårläkta sår ökar med åldern och andelen personer äldre än 65 år utgör idag en femtedel av Sveriges befolkning (cirka 1,8 miljoner individer). År 2030 beräknas var fjärde person att vara 65 år eller äldre.

”Bättre behandling av svårläkta sår skulle minska lidandet och vården kunna spara enorma belopp enligt forskning”

SR Vetenskapsradion Hälsa den 8 april 2022 och repris den 3 augusti,  ”Många lider av svårläkta sår – så kan de få bättre hjälp”, med bl a Rut Öien, ordförande i nationella arbetsgruppen svårläkta sår och docent vid Lunds universitet.

sår omlagt

Vårdförlopp svårläkta sår

I rapporten, Svårläkta sår hos äldre – prevention och behandling. En systematisk litteraturöversikt, SBU-rapport nr 226, 2014, framgår att det vetenskapliga underlaget för behandling av kroniska och svårläkta sår hos äldre är mycket begränsad.

I juni 2022 publicerades för första gången ett nationellt personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för – Diabetes med hög risk för fotsår. Parallellt har ett motsvarande arbete pågått inom svårläkta sår och ett och vårdprogram och vårdförlopp publicerades den 20 februari 2023.

”Jämlik och högkvalitativ vård kan åstadkommas genom ett systematiskt arbetssätt med välfungerande vårdkedjor och multiprofessionella team.”

Källa: Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp
Svårläkta sår, 23-02-16, 1.1 Om svårläkta sår, sid 5.

Praktiskt stöd för införande

En nationell arbetsgrupp för svårläkta sår i samarbete med de nationella programområdena för hjärt- och kärlsjukdomar och endokrina sjukdomar, har tagit fram praktiskt stödmaterial för bland annat gapanalyser för införande av vårdförlopp svårläkta sår. Nyhet 16 juni 2023, Praktiskt stöd för införande av vårdförlopp svårläkta sår.

Lunchseminarium april 2023 - se det i efterhand

21 april 2023 hölls ett seminarium om det nationella vårdprogrammet för svårläkta sår, det nya vårdförloppet, och hur alla fyra vårdförlopp hänger ihop. Arrangör: nationellt programområde (NPO) för hud- och könssjukdomar. De stöd som finns för implementering av vårdförloppen presenterades.

Lunchseminariet kan ses i efterhand på webbplatsen för nationell kunskapsstyrning.

Den 21 februari 2023 skrev Läkartidningen och Dagens Medicin om det nya vårdförloppet, ”Nytt vårdförlopp sätter ljuset på svårläkta sår”.

Ny nationell digital sårutbildning

En ny digital sårutbildning framtagen av RiksSår och som följer de personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen, lanserades i januari 2024.

Dermicus Wound webbapp

Telemedicin inom sår för förbättrade vårdkedjor

En allt större andel åldrande befolkning innebär att det i framtiden kommer bli omöjligt att täcka det kommande vårdbehovet med samma bemanningstäthet som idag menar det Nationella vårdkompetensrådet i en debattartikel den 20 november 2023.

Personalen räcker inte – resurserna måste värnas

För satt kunna ta hand om och optimera användandet av våra befintliga personella resurser kräver förändringar, bl a med hjälp av användarvänliga digitala verktyg för stöd och att bidra till ökad effektivitet för professionerna att hitta nya sätt att tillvaratar erfarenhet och kompetens för att förbättrad rekrytering av nya medarbetare och att fler stannar kvar inom sjukvården.

Telemedicin inom sår innebär ett stöd till vårdpersonal och möjliggör samarbeten mellan regioner och kommuner inom nära vård.

”Olika e-hälsoverktyg och tjänster innebär ett konkret stöd till personal i vård och omsorg och bidrar även till en mer nära och tillgänglig hälso- och sjukvård. Personalen får snabb tillgång till rätt information på rätt plats i rätt tid. Att använda digitala verktyg för kommunikation, bildöverföring och dialog möjliggör samarbeten inom det nära sårteamet, mellan regioner och kommuner inom Nära Vård, men även med specialister på multidisciplinära team [35]. Här kan samarbeten och konsultationer ske inom och mellan olika vårdnivåer.

E-hälsolösningar kan ge personalen kontinuerligt lärande och kompetensutveckling liksom lägga grunden till ett långsiktigt och målmedvetet samarbete mellan olika professioner på olika vårdnivåer.

E-hälsolösningar innebär för denna patientgrupp, som är äldre och med multisjuklighet, en möjlighet
för adekvat omhändertagande, utredning till diagnos och behandling redan i hemmet och bör ses som ett komplement till de direkta vårdmötena.

Vidare kan digitala lösningar innebära kortare väntetid till diagnos, snabbare adekvat smärtbehandling, kortare sårläkningstid och minskning av
irrationell antibiotikabehandling [22,36].”

Källa: Nationellt vårdprogram för svårläkta sår, 23-01-31, kapitel 8. Kontinuitet och multiprofessionella team, 8.5 E-hälsolösningar.

Läs mer
Mobilapp Dermicus Wound

Vår lösning – Dermicus Wound

Dermicus Wound är idag digital plattform för effektiv hantering och uppföljning av olika svårläkta sår. Appen används av vårdgivare och kommuner och underlättar diagnostik och korrekt behandling av patienter med svårläkta sår.

Systemet för telemedicin omfattar en mobil app och en webbapplikation för multidisciplinärt samarbete, klinisk monitorering samt strukturerad utbildning av sjukvårdspersonal.

”Att arbeta i applikationen har synliggjort arbetet vi utfört. Bidragit till större kontinuitet då samma personer följt såren i högre utsträckning inom arbetet i appen.”

Jennie Larsson, undersköterska, Eksjö kommun

Utbildningar i svårläkta sår

Halvdagsutbildning i svårläkta sår, nationella e-utbildningar i sårbehandling. Här finns lite mer information.

 

Läs mer

Referensmarkörer

Beställning av förpackning med referensmarkörer som används tillsammans med Dermicus sårareaberäkningsfunktion.

Beställ
Dermicus and DermLite

Effekt och värde med Dermicus

  • Kortare tid till rätt diagnos och behandling
  • Samarbete mellan kommun, primärvård och specialister
  • Enkelt och säkert
  • AI-funktion för bilder med fokus och av bra kvalité
  • Funktion för sårareaberäkning*
  • Dokumentation och uppföljning
  • Kontinuerligt lärande

*Beställning av förpackning med referensmarkörer som används tillsammans med Dermicus sårareafunktion görs enkelt via detta beställningsformulär.

Här kan du läsa mer om hur Dermicus fungerar som ett beslutsstöd inom telemedicin för sår för regioner och kommuner.

Forskning och utveckling

Genom ett nära samarbete med RiksSår och tack vare olika forskningsprojekt har vi kunnat utveckla och utvärdera Dermicus som ett kliniskt beslutsstöd inom telemedicin för vårdpersonal inom svårläkta sår – Dermicus Wound.

Våren 2021 publicerade SKR en inspirationsskrift om nära vård för äldre där Dermicus Wound och samarbetet med RiksSår lyfts upp som lärande exempel i kapitel 9, digitala konsultationer.

”Ett tips till de som är intresserade av att testa arbetssättet är att identifiera verksamheter som är positivt inställda och börja med dessa. Att få med sig de ambassadörer som finns och på det sättet få ökad spridning.”

”Prova en gång så får du se hur det funkar! Börja med en patient. Börja med ett fall som du tycker är knepigt och se om du kan lösa det.” Representant, RiksSår

SKR inspirationsskrift, 2021-03-02, ISBN: 978-91-7585-918-7, SKR.

Maligna tumörsår – ny modul

Dermicus utvecklas och utvärderas bland annat som ett nytt arbetssätt och beslutsstöd inom maligna tumörsår. Vid RCC Stockholm Gotlands digitala inspirationsdag den 9 december 2021 presenterades en rad pågående utvecklingsarbeten som samtliga bidrar till en förbättrad och mer jämlik cancervård. En av postrarna gällde detta aktuellt Dermicus-projekt inom sår: ”Utvärdering och implementering av ett digitalt beslutsstöd för maligna tumörsår”.

Här  har vi samlat mer om forskning och utveckling med Dermicus inom svårläkta sår.

Läs mer

“Det är stor skillnad efter att vi började använda Dermicus Wound. Tidigare försökte vi berätta och beskriva hur ett sår såg ut, vilket ju var omöjligt. Ofta är det svårt att få kontinuitet och känna till om såret har förbättrats eller inte. Idag har vi en strukturerad dokumentation och med bilder är det mycket enklare att följa patienterna och sårläkningen”

distriktsläkare, hos vårdgivare ansluten till RiksSår och som deltagit i projekt för att utvärdera Dermicus.

Kontakta oss