Telemedicin sår
Telemedicin inom svårläkta sår ger möjlighet till en mer sammanhållen och förbättrad vårdkedja inom nära vård.
Telemedicin sår och teledermatologi
Att använda distans -eller telemedicin för kommunikation, bildöverföring och dialog kring svårläkta sår möjliggör samarbeten inom det nära sårteamet, mellan region och kommun, primär- och sekundärvård.
Teledermatologi innebär att bilder tas med en digitalkamera eller mobiltelefon för digital konsultation på distans. Teledermatoskopi, där även ett dermatoskop fäst till kameradelen på mobiltelefonen, är ett exempel på vidareutveckling inom området där man idag kommit lång med flera breddinföranden i Sveriges regioner och internationellt. Allt fler satsningar ses nu även inom sår med hjälp av telemedicin, teledermatologi.
Historik
Telemedicin inom sår har lyfts i en rad olika projekt genom åren. Ett tidigt exempel i syfte att sprida kunskap om sår är projektet Virtuellt Sårcentrum 2002-2008.
Ett annat tidigt exempel var den prototyp av ett IT-baserat beslutsstöd för sårbehandling som tagits fram på uppdrag av Socialstyrelsen, och som Bertil Marklund, docent och chef för primärvårdens FoU-enhet i landstinget i Halland, presenterade 2004.
Källa: Artikel från konferensen Morgondagens sårbehandling? Artikel i Vårdfokus den 21 april 2004, ”Bedöm såret med datoriserat beslutsstöd”
2006 infördes telemedicinska konsultationer inom plastikkirurgi mellan Akademiska och Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Spexprojektet, Spreading Excellence, EU projekt, Computer Sweden: ”Telemedicin kortar vårdköerna” och Dagens Medicin ”Sörmländska sår lindras från Uppsala”.
Telemedicin sår idag
Telemedicin inom sår utvecklas i snabb takt både i Sverige och internationellt. Ett inspirerande exempel är det arbete som görs inom MSF, Läkare utan gränser.
”Inom brännskadevården i Norden jobbar vi redan över specialistgränserna. Men det skulle också verkligen kunna gynna patienterna om vi hade mer av detta arbetssätt inom svårläkta sår här i Sverige”
Morten Kildal, plastikkirurg och sår- och brännskadespecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala, artikel, Dagens Medicin den 2 januari 2023, ”Distansmedicin: De bidrar till att rädda liv utomlands”, och intervjuad i Sjukhusläkaren, artikel Tema telemedicin – ”De stöttar kollegor över hela världen” nr 5, 9 november 2023.
Dermicus är en svensk digital plattform och mobilapplikation inom teledermatologi och vår resa startade 2010. En del i plattformen består av Dermicus Wound, speciellt framtagen för sår, med start 2015. Det är idag ett dialog- och kunskapsstödet inom distans- och telemedicin för effektiv hantering, uppföljning, diagnostik och korrekt behandling av patienter med svårläkta sår.
Dermicus plattform omfattar en mobil app och en webbapplikation för multidisciplinärt samarbete, klinisk monitorering samt strukturerad utbildning av sjukvårdspersonal.
Telemedicin inom sår med hjälp av Dermicus skapar förutsättningar för ett effektivare sårläkningsarbete vilket leder till kortare sårläkningtider, minskat lidande för patienter och en kostnadsbesparing för sjukvården.
Uppgifterna i Dermicus sårapp kan även automatiskt föras över till nationella kvalitetsregistret RiksSår.
En av våra kunder är Region Blekinge i samverkan med länets kommuner läs mer om det på vår nyhetssida.
Hur fungerar telemedicin för sår
Telemedicin inom sår innebär en digital bildhantering, uppföljning och multidisciplinärt samarbete för primärvård och kommunal hälso- och sjukvård. Bilder överförs till ett bildhanteringssystem där en specialist asynkront på distans kan ge stöd och konsulteras.
Ett av syftena med telemedicin inom sår är att stödja snabb och kostnadseffektiv sårläkning med proaktiva åtgärder, ökat samarbete över vårdgivargränser och kompetensutveckling för
sårteamet genom interaktivt lärande i samband med digitala konsultationer.
Beskrivning av Dermicus plattform för sår i en skrift av SKR:
”Dialog- och kunskapsstödet används genom att medarbetare som möter patienten tar foto och anamnes som förs in i appen Dermicus Wound. Denna data överförs till en plattform där medarbetare på enheten tillsammans kan följa patientens sårläkningsprocess och vid behov få direktkontakt med anknuten sårspecialist för konsultation. Den inkopplade sårspecialisten får då ett mejl om att det finns ett nytt fall att granska och kan genom plattformen ge respons på eventuella frågor och på den fortsatta behandlingen. ”
Sid 56 Kapitel 9. Digital konsultation, Nära vård i hemmet för äldre. Inspiration för dig som arbetar inom vård och omsorg, 2021-03-02, ISBN: 978-91-7585-918-7, SKR.
Kort beskrivning för regioner och kommuner om hur telemedicin inom sår fungerar med Dermicus och de olika stegen.
Vårdförlopp svårläkta sår
Totalt uppskattas cirka 40 000 personer i Sverige lida av ett svårläkt sår, det vill säga ett sår som inte läkt eller förväntas läka inom fyra till sex veckor.
I juni 2022 publicerades för första gången ett nationellt personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för – Diabetes med hög risk för fotsår. Parallellt har ett motsvarande arbete pågått inom svårläkta sår och ett och vårdprogram och vårdförlopp publicerades den 20 februari 2023.
”Jämlik och högkvalitativ vård kan åstadkommas genom ett systematiskt arbetssätt med välfungerande vårdkedjor och multiprofessionella team.”
Källa: Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp
Svårläkta sår, 23-02-16, 1.1 Om svårläkta sår, sid 5.
Telemedicin i form av olika e-hälsolösningar kan innebära ett stöd för implementering av de fyra vårdförloppen inom sår.
Praktiskt stöd för införande
En nationell arbetsgrupp för svårläkta sår i samarbete med de nationella programområdena för hjärt- och kärlsjukdomar och endokrina sjukdomar, har tagit fram praktiskt stöd för införande av vårdförlopp svårläkta sår.
”Vi hoppas att underlaget ska medföra att vårdförloppen snabbt kommer såväl patienter som vårdpersonal till nytta. Det är användbart även om en gapanalys redan har påbörjats och kan anpassas utifrån regionala och lokala förutsättningar”
Filippa Nyberg, ordförande i nationellt programområde hud- och könssjukdomar, nyhet 16 juni 2023, Praktiskt stöd för införande av vårdförlopp svårläkta sår.
RiksSår har byggt en ny digital sårutbildning, som följer de personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen, och den lanserades i januari 2024.
Telemedicin för förbättrade vårdkedjor
Beroende på hur långt en region, kommun eller privat vårdgivare har kommit i utvecklingen inom telemedicin kan val av process och stödjande system leda till olika stor besparing och kvalitetsförbättringar.
”Olika e-hälsoverktyg och tjänster innebär ett konkret stöd till personal i vård och omsorg och bidrar även till en mer nära och tillgänglig hälso- och sjukvård. Personalen får snabb tillgång till rätt information på rätt plats i rätt tid. Att använda digitala verktyg för kommunikation, bildöverföring och dialog möjliggör samarbeten inom det nära sårteamet, mellan regioner och kommuner inom Nära Vård, men även med specialister på multidisciplinära team [35]. Här kan samarbeten och konsultationer ske inom och mellan olika vårdnivåer.
E-hälsolösningar kan ge personalen kontinuerligt lärande och kompetensutveckling liksom lägga grunden till ett långsiktigt och målmedvetet samarbete mellan olika professioner på olika vårdnivåer.
E-hälsolösningar innebär för denna patientgrupp, som är äldre och med multisjuklighet, en möjlighet
för adekvat omhändertagande, utredning till diagnos och behandling redan i hemmet och bör ses som ett komplement till de direkta vårdmötena.Vidare kan digitala lösningar innebära kortare väntetid till diagnos, snabbare adekvat smärtbehandling, kortare sårläkningstid och minskning av
irrationell antibiotikabehandling [22,36].”Källa: Nationellt vårdprogram för svårläkta sår, 23-01-31, kapitel 8. Kontinuitet och multiprofessionella team, 8.5 E-hälsolösningar.
Lunchseminarium svårläkta sår - se det i efterhand
I april 2023 hölls ett lunchseminarium om det nationella vårdprogrammet för svårläkta sår, det nya vårdförloppet, och hur alla fyra vårdförlopp hänger ihop. Arrangör: nationellt programområde (NPO) för hud- och könssjukdomar, och de stöd som finns för implementering av vårdförloppen presenterades.
Lunchseminariet kan ses i efterhand på webbplatsen för nationell kunskapsstyrning.
Dagens Medicin och Läkartidningen skrev om det nya vårdförloppet den 21 februari 2021.
”Den nationella arbetsgruppen för svårläkta sår har redan påbörjat ett gemensamt arbete för att underlätta införandet. Personalutbildningar och patientinformation på 1177 har tagits fram. Ett gemensamt stöd för gap-analys, för att införa alla fyra vårdförloppen är också på väg och väntas komma i april.”
Dagens Medicin den 21 februari 2023, ”Nytt vårdförlopp sätter ljuset på svårläkta sår”.
Gapanalys och samlat införande av vårdförlopp för sår
Den 21 augusti 2023 publicerades stödmaterial för gapanalyser och samlat införande av fyra vårdförlopp som berör patienter som har eller riskerar att utveckla svårläkta sår.
De fyra vårdförloppen är: svårläkta sår, kritisk benischemi, diabetes med hög risk för fotsår och venös sjukdom i benen – varicer och venösa bensår.
Mer utbildning
En ny digital utbildning inom svårläkta sår finns tillgänglig på RiksSårs hemsida sedan början av 2024. Hösten 2023 arrangerade Dermicus fyra utbildningsdagar inom svårläkta sår bland annat i Göteborg och i Stockholm. Mer tips utbildningar inom sår, webbaserade utbildningar som Stramas e-kurs Sårsmart, se ”Läs mer”.
Innovation och utveckling
Det finns en stor potential i att effektivisera hälso- och sjukvård med innovativa e-hälsolösningar som telemedicin inom svårläkta sår.
För oss på Dermicus är samarbete mellan olika aktörer central för att driva innovation i vården. Forskning, utveckling och utbildning genom samarbeten är grunden för fortsatt utveckling inom området.
Mer bakgrund och historik
- Kapitel 9. Digital konsultation, ”Nära vård i hemmet för äldre – inspiration för dig som arbetar inom vård och omsorg”, 2021-03-02, ISBN: 978-91-7585-918-7, SKR.
- Rasmussen BSB et al, A qualitative study of the key factors in implementing telemedical monitoring of diabetic foot ulcer patients, International Journal of Medical Informatics, Vol. 84, No. 10, 2015, p. 799-807.
- Telemedicinsk sårvurdering, Resultater, gevinster og anbefalinger, Evaluering af projektet National Udbredelse af Telemedicinsk Sårvurdering af Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT), november 2015, www.cimt.dk.
- Telemedicine and e-Health, Sep 2012, 549-553, http://doi.org/10.1089/tmj.2011.0207
Fortsatt utveckling
Teledermatoskopi har sedan flera år införts i många regioner. Genom att utveckla processen för teledermatologi som telemedicin inom sår kan både en ökad kvalité och en större besparing uppnås.
Digitala dialog- och kompetensstöd som Dermicus Wound för enkel, snabb och säker bildhantering med konsultationer av experter på distans kommer bli allt viktigare. De handlar om att räcka till med de resurser vi har då vi blir färre som ska ta hand om en befolkning som blir allt äldre.