Region Skåne breddinförande – kundcase
Region Skånes breddinförande av teledermatoskopi med Dermicus för effektivare hantering av hudförändringar.
Bakgrund
Region Skåne har beslutat om ett breddinförande av teledermatoskopi på samtliga vårdcentraler i regionen.
Hösten 2019 slöt Gnosco, numera Dermicus AB, och Region Skåne ett flerårigt ramavtal för användning av Dermicus, en digital plattform för teledermatoskopi utvecklad i nära samarbete med specialister i dermatologi och primärvårdsläkare för effektivare hantering av patienter med hudförändringar.
I avtalet med Region Skåne tillhandahåller Dermicus såväl en digital plattform som utbildning och implementeringsstöd. Fokus är på användarvänlighet och tidseffektivisering med hög säkerhet.
”Ramavtalet med Region Skåne är det första avtal vi slutit med en hel region/landsting i Sverige.”
Daniel Eliasson, COO, grundare till Gnosco, (idag Dermicus AB) nyhet, pressmeddelande den 4 oktober 2019.
Pilot under 2020
2020 genomfördes en pilot som föll väl ut med sex hudläkare på hudmottagningen på Skånes Universitetssjukhus, Helsingborgs lasarett och Landskrona sjukhus samt sju vårdcentraler (Ingvar och Persson 2021). Studien beskrev väntetider, kvalitet, samstämmighet mellan traditionell och teledermatologisk hantering, och potentiell effektivisering.
Breddinförande våren 2021
Hösten 2021 förbereddes breddinförandet av Dermicus för teledermatoskopi i Region Skåne, och som med start under våren 2022 genomförts i fyra etapper. Total omfattas drygt 150 vårdcentraler.
”Teledermatoskopiska bedömningar av ett misstänkt melanom innebär att patienten inte behöver åka till en hudmottagning och kan snabbt prioriteras/triageras för rätt åtgärd hos lämplig vårdgivare. Många onödiga ingrepp, där hudförändringen inte är ett melanom, kan därmed undvikas.”
Ökande incidens av melanom
– prediktionsmodell avseende
melanomincidensen i Södra sjukvårdsregionen
samt fokus på preventiva åtgärder, rapport av Regionalt Cancercentrum Syd, 2023-04-02.
Utbildning och implementering
Efter att projektägare blivit utsedda och ett projektdirektiv tagits fram, arbetade en strategisk införandegrupp med bred representation från berörda förvaltningar fram en införandeplan under hösten 2021. I denna inkluderades utbildning av samtliga vårdcentraler, i egen regi och i privat regi, i Region Skåne.
För att underlätta utbildning och implementering i de olika sjukvårdsdistrikten i regionen genomfördes breddinförande i fyra etapper med start våren 2022.
”Genom vårt nya arbetssätt kan vi idag ge svar snabbt, ofta samma dag. Hela hanteringen och koordineringen av patienten blir mycket smidigare. Allmänläkarna i vårt sjukvårdsdistrikt är också väldigt nöjda med införandet av den nya ordningen med distansstöd för att diagnostisera hudcancer.”
Lars-Erik Wirestrand, specialist i hudsjukdomar, verksamhetschef hudkliniken Centralsjukhuset i Kristianstad.
Läs mer: ”Komma igång med teledermatoskopi – Vårdgivare Skåne”.
Samarbete inom AI med stöd av Vinnova
Dermicus (Gnosco), Skånes universitetssjukhus och Chalmers Industriteknik beviljades våren 2022 finansiering via Vinnova genom Swelife och Medtech4Health utlysning ”Samverkansprojekt för bättre hälsa hösten 2021.” Projektet ska utveckla och validera AI i befintliga patientflöden för diagnostik av hudcancer, även Karolinska Universitetssjukhuset deltar genom befintligt forskningssamarbetet med Skånes universitetssjukhus.
”Målsättningen är att utveckla algoritmer som ska kunna diagnosticera flera vanliga diagnoser av hudförändringar så som malignt melanom, nevi, basaliom, aktiniska keratos, seborroisk keratos, vaskulära lesioner, dermatofibrom och skivepitelcancer.”
Åsa Ingvar, specialist i hudsjukdomar vid Skånes universitetssjukhus, och forskare vid Lunds universitet. Läs mer i denna nyhet, ”Vinnova stödjer samarbete inom AI och hudcancer”.
Vikten av tidig upptäckt
I södra Sverige har antal insjuknade i malignt melanom tredubblats på 2000-talet, och ytterligare en närmast fördubbling förutses till år 2034 om denna trend håller i sig, enligt en rapport av Regionalt Cancercentrum Syd i april 2023.
”Det är alarmerande. En tämligen dramatisk utveckling om man ser till de resurser som detta kommer att kräva. Stora belastningar och kostnader för sjukvården framöver.”
Bertil Persson, överläkare, hudkliniken Skånes universitetssjukhus i Lund. Inslag SVT, Nyhet RCC Syd, 11 april 2023, Rapport visar förväntad kraftig ökning av malignt melanom i Södra sjukvårdsregionen.
En av insatserna som lyfts fram i rapporten är vikten av tidig upptäckt (sekundärprevention) och där utvecklingen av teledermatoskopi spela en viktig roll.
”Avseende diagnostiken är det viktigt att prioritera tillgänglighet och tidig diagnostik för att upptäcka melanom i ett botbart, tidigt stadium. Här kan informations- och utbildningsinsatser till allmänheten, hemsjukvården, primärvården och utvecklingen av teledermatoskopi spela en viktig roll.”
Ökande incidens av melanom
– prediktionsmodell avseende
melanomincidensen i Södra sjukvårdsregionen
samt fokus på preventiva åtgärder, rapport av Regionalt Cancercentrum Syd, 2023-04-02.”Den viktigaste effekten är förstås att vi kan sätta diagnosen hudcancer i ett tidigare skede.”
Åsa Ingvar, överläkare, hudmottagningen i Lund. Mobilapp ska hjälpa till att upptäcka hudcancer – införs i Skåne, SVT Skåne den 31 augusti 2022.
Större delen av Skånes vårdcentraler igång
Merparten av av Skånes vårdcentraler erbjuder nu snabbare bedömning av hudförändringar genom teledermatoskopi.
Ny statistik visar att de senaste tolv månaderna har 3 546 misstänkta fall i Skåne skickats in och bedömts av hudspecialister med hjälp av verktyget. Den genomsnittliga svarstiden är 40 timmar.
”Teledermatoskopin en viktig pusselbit. Jämfört med att man skriver en remiss går det fortare att få sin hudförändring bedömd av en hudspecialist. Det betyder också att vi fortare kan avfärda hudförändringar som är ofarliga”
Gustav Christensen, överläkare vid Hudkliniken på Sus. Region Skåne, nyhet den 29 augusti 2023, ”Fjärrbedömning viktigt för tidig upptäckt av hudcancer”.
Ersättning för utökade kostnader
inom specialiserad vård
För att säkerställs finansieringen av att implementera teledermatoskopi beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) i Region Skåne i februari 2022 att finansiera en ersättning om 5 830 000 kronor för utökade kostnader inom specialiserad vård i samband med införandet av system för teledermatoskopi.
”Breddinförande av teledermatoskopi syftar till att korta ledtiderna vid bedömning av hudförändringar där man misstänker hudmelanom. Tekniken kan även användas för bedömning av sår, till exempel inom primärvården eller den palliativa vården. Införande orsakar ökade kostnader i och med att specialistvårdval hud inom sjukhusen påverkas av implementeringen.
Häls- och sjukvårdsnämnden beslutade i förfrågningsunderlag för öppen hudsjukvård 2022, 2021-11-19 § 136, att införa teledermatoskopi. I detta beslut säkerställs finansieringen av att implementera teledermatoskopi. Kostnaderna uppkommer under implementeringsfasen och i samband med utbildning av medarbetare på vårdcentralerna.”
Mål med införandet
I sammanfattning till beslutsförslag, 2022-01-07, ärendenummer: 2021-POL000562 om ersättning för utökade kostnader inom specialiserad vård för införande av teledermatoskopi (länk PDF) framgår att målen med att införa teledermatoskopi är följande:
”Tidigare upptäckt av malignt melanom, snabbare patienthantering, bättre triagering, minskat behov av remiss för fysiskt besök på hudklinik, färre onödiga excisioner, minskad belastning på patologiavdelningar, snabb återkoppling från hudspecialister, ökad patientnöjdhet, och kontinuerligt lärande.”
Vid HSN möte i februari 2022 beslutades även att ge i uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att se över om det finns andra områden där bedömning kan ske på distans.
”Tekniken kan även användas för bedömning av sår, till exempel inom primärvården eller den palliativa vården. Undersökning och bedömning av ett sår kan genomföras på distans. Det innebär att ett sår fotas via en mobilapplikation (en mobiltelefon) och sedan tillsammans med data om såret skickas in till en digital plattform där sårexperter går in och bedömer såret och lämnar förslag på lämplig sårbehandling.”
Mer i ämnet
Teledermatoskopi – distansstöd för att diagnostisera hudcancer – Vårdgivare Skåne
Region Stockholms breddinförande av teledermatoskopi med Dermicus
Här har vi även samlat mer bakgrund med tips, råd och riktlinjer för implementering, utveckling och breddinförande av teledermatoskopi.
”Patienter har varit väldigt nöjda med att man kan få sin bedömning på en vårdcentral och om det behövs kan vi kontakta hudläkare med det här mycket enklare systemet.”
Nils Hernström, allmänläkare vårdcentralen Måsen i Lund, Mobilapp ska hjälpa till att upptäcka hudcancer – införs i Skåne, SVT Skåne den 31 augusti 2022.