Ekeby Hälsocenter
2018 öppnade Ekeby Hälsocenter i Uppsala en prickmottagning för att snabbare kunna bedöma hudförändringar.
Sol och hudcancer
Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och allt fler personer drabbas. En vanlig orsak till hudcancer anses vara en ökad exponering för UV-strålning från sol eller solarium. Det vanligaste tecknet på ett malignt melanom är uppkomsten av nya födelsemärken (leverfläckar) eller en märkbar förändring av gamla. Om till exempel ett födelsemärke blir sårigt, börjar växa, klia eller antar en mörkare färg, är det en varningssignal och man bör uppsöka läkare så snart som möjligt.
Prickmottagning
Att diagnostisera hudförändringar är svårt. För att bli duktig på att bedöma hudförändringar så behöver man utbilda sig, man måste ha dermatoskop och man bör definitivt också ha möjlighet att snabbt kunna konsultera hudläkare i patientfall man är osäker på.
I maj 2018 öppnade Ekeby Hälsocenter en prickmottagning för att snabbare och säkrare kunna bedöma hudförändringar. På mottagningen arbetar allmänläkare och de använder sig av en digital utrustning för att bedöma hudförändringar och att hitta hudcancer.
– Efterfrågan är stor, folk har ju prickar som gör dem nervösa och det är svårt att komma till en undersökning.Och det är viktigt att vara ute i god tid och kolla upp sina hudavvikelser, för om man lyckas upptäcka cancern tidigt kan den i de flesta fall botas, säger Martin Wehlou, specialistläkare i allmänmedicin och ansvarig för Prickmottagningen på Ekeby Hälsocenter.
Är du intresserad av att få lite djupare inblick i hur en prickmottagning kan fungera, läs intervjun med Martin Wehlou här.
Dermatoskopi
Ett vanligt sätt att hantera patienter med hudförändringar inom primärvården är att läkaren bedömer hudförändringen genom att titta på den och utgå från kriterier som storlek, form, färg och förändring. Den sortens bedömning är svår att göra och läkaren riskerar både att under- och överskatta risken för cancer. Är läkaren osäker så skärs hudförändringen bort (excision) och skickas på analys.
I majoriteten av fallen blir svaret att förändring var ofarlig vilket innebär att excisionen var onödig. Ibland remitteras patienten till hudklinik för bedömning, men eftersom de allra flesta fall är godartade så uppstår köer och väntetider vilket kan leda till att misstänkta melanom därmed riskerar att bli fördröjda i kölistan till hudmottagningen.
Säkrare bedömning
På Ekeby Hälsocenters prickmottagning använder man ett dermatoskop när man granskar hudförändringar. Det är ett instrument som förstorar (upp till 10 gånger) och belyser hudförändringen med polariserat ljus vilket gör att man tydligt kan se vissa strukturer i förändringen. Misstänker man att hudförändringen är farlig så dokumenteras denna med Dermicus app och bilder tas med ett mobilanpassat dermatoskop. När dokumentationen är klar skickas bilderna iväg krypterat och samtidigt får en hudläkare en notifiering om att patientfallet skickats in. Det är ett patientsäkert system och inga uppgifter sparas på mobiltelefonen.
Metoden innebär en större träffsäkerhet vid bedömning av hudförändringar. Det innebär att färre hudförändringar behöver skäras bort och att färre patienter behöver remitteras till hudspecialist.
– Med vår nya prickmottagning vill vi öka den medicinska säkerheten, korta väntetiderna och ge patienterna en snabbare och säkrare hjälp med hudförändringar, säger Helena Hovstadius, verksamhetschef på Ekeby Hälsocenter.
Här kan du läsa mer om prickmottagningen på Ekeby Hälsocenter och ett inslag den 14 juli 2018 av SVT Nyheter Uppsala .
”Vi sparar ut en vända remittering till hudläkare på det här viset, och kan rikta patienterna rätt på en gång. Så det sparar enormt mycket tid och en hel del kostnader. Hittills har vi känt att vi inte riktigt har kunnat stå för bedömningarna så vi har haft en tendens till att ta bort väldigt mycket som kanske inte behövdes tas bort.”
Martin Wehlou, specialist i allmänmedicin, Ekeby Hälsocenter.