Dermicus NHS-team finalister inom hudcancer i tävlingen HSJ Awards

Teledermatoskopi överarm

24 mars 2021

Isle of Wight är det första breddinförandet för Dermicus i en region i Storbritannien. Efter lyckad implementation blev Gnoscos samarbete med NHS (National Health Services) i november utvalda som en av åtta finalister i NHS:s tävling HSJ Awards 2020 i kategorin: Primary Care Innovation of the Year.

Den 17 mars vid en virtuell ceremoni korades vinnarna i HSJ Awards 2020. Stort grattis till det vinnande bidraget i kategorin – Primary Care Innovation of the Year: Sevenhills primärvårdsnätverk som infört ett nytt innovativt arbetssätt för extra utsatta grupper under pandemin.

– Vi är mycket stolta och hedrande över att vårt NHS-team: Gnosco, Isle of Wight CCG, Isle of Wight Trust, Lighthouse Medical och Wessex Academic Health Science Network (AHSN) blev utvalda som en av åtta finalister. Isle of Wight är också det första breddinförandet för Dermicus i en region i Storbritannien. Det inspirerar givetvis till fortsatt utveckling och implementering av teledermatoskopi som ett värdefullt digitalt beslutsstöd för hälso- och sjukvården, säger Daniel Eliasson, vd Gnosco.

– Tidig upptäckt och diagnos är av stor betydelse för att öka överlevnaden vid cancer, och här har primärvården en central roll för att hjälpa patienter och remittera dessa vidare till den specialiserade vården. En dedikerad digital plattform för teledermatologi som ger tydliga bilder och som är lätt att använda, kan hjälpa till att göra olika undersökning inom dermatologi mer effektiva. Dermicus plattform för teledermatoskopi är ett utmärkt innovativt exempel på digital teknik som transformerar sjukvården och bidrar till en tidig diagnos av cancer. Att bli utvald som finalist i HSJ Awards och kategorin Primary Care Innovation of the Year bevisar det, säger Rachel Dominey, Associate Director of Primary Care Innovation, Wessex AHSN.

HSJ Awards är en årlig tävling med en lång tradition, initierad av NHS tidskrift Health Service Journal (HSJ). Tävlingen syftar till att premiera innovation och nya arbetssätt som kan utveckla den framtida vården inom NHS.

I juli 2019 påbörjades en pilot för att implementera plattformen och i april 2020 publicerades en oberoende rapport som utvärderade den nya vårdprocessen: Interim Independent Evaluation of Dermicus Telemedicine Platform in IOW Primary Care, Wessex AHSN, Real World Validation Report, April 2020.

Sedan i maj 2020 är samtliga 14 vårdcentraler på Isle of Wight användare av Dermicus, vilka ombesörjer primärvård för öns drygt 140 000 invånare.

Läs mer här om hur NHS med flera uppmärksammade nyheten om nomineringen av teamet till HSJ Awards i november 2020.